19May till 03Jun

Med kameran på fickan

Den bästa kameran är den man har med sig, säger ett talesätt inom fotovärlden. Idag när de flesta mobiltelefoner är utrustade med kameror, så tas det många bilder i situatiuoner när man lämnat "den riktiga kameran" hemma. Juni 2011 var för första gången en mobiltelefon (iPhone 4) den vanligaste kameran bland bilderna som laddats upp på Flickr, värdens största fotosajt. Och den har drygat ut sin ledning till systemkamerorna sedan dess.

Till mobilen kan man också ladda ner en mängd olika så kallade appar som kan användas för att skapa mängder av olika kreativa effekter. Bland de populära finns Hipstamatic, som simulerar gamla analoga kameror och filmer. Så det är faktiskt så att den tekniska utvecklingen har fått många av den senaste generationens fotografer att upptäcka tjusningen med att fotografera med enkel utrustning som inte ger så tekniskt perfekt och förutsägbart resultat. Många berättar att det fått nytt liv i sitt fotointresse. De slutar tänka på megapixlar och skärpa, och tänker mer på bildinnehållet och känslan.

På fotoklubben Kamera reflekterade vi över den stora mängden bra mobilbilder som medlemmarna visat upp under den senaste tiden, och vi kom då på tanken att uppmärksamma detta med en utsällning för att visa folk vad en mobiltelefon är kapabel till och inspirera folk att ta mer bilder. Per Johansson, är den i klubben som tidigast började fotografera frekvent med sin telefon i konstnärligt syfte, och han hade en egen utställning med mobilbilder på Galleri Björkvik i mars förra året. I årets utställning finns 10 fotografer representerade.

Och om vi ändå ska gå in på teknik, så är dagens mobilkameror så bra att man kan göra riktigt stora utskrifter av dess bilder, vilket det finns en del av på utställningen.

Uställningen pågår 19 maj - 3 juni och har öppet kl 13-16 lördagar och söndagar, i Galleri Kamera vid Nya Torg i Ängelholm

© 2008-2019 FK Kamera | Kontakta oss | Fk Kamera på Facebook | BG: 5291-2524 Swish: 123 528 12 33