Tre av våra medlemmar tar sig an Oslos operahus.

Om FK Kamera

FK Kamera är fotoklubben för dig som

  • är intresserad av foto och bildskapande, oavsett om det är med modern eller klassisk teknik. Hos oss är bilden i centrum, inte tekniken.
  • vill utvecklas som fotograf och bildskapare - oavsett vilken nivå du befinner dig på och vilken utrustning du har. I klubben finns medlemmar som fotograferar med allt från mobiltelefoner till storformats­kameror, och jobbar med allt från Photoshop till gummitryck.
  • vill utbyta kunskaper och inspiration med likasinnade.
  • vill träffas varje vecka för bildvisningar, diskussioner, utställningar, kurser, tävlingar med mera.

FK Kamera är medlem i Riksförbundet Svensk Fotografi ( http://rsf-fotoklubbar.org/ ).

Bli medlem

Först och främst rekommenderar vi dig som funderar på att bli medlem att prova att gå på några olika möten först, för att se om det passar dig! Du är också välkommen att fråga ordförande (se kontaktlistan) om du har några frågor om klubbens verksamhet.

Medlem blir man genom att betala medlemsavgiften (som vid senaste årsmötet är bestämd till 600:- per år) till bankgirokonto 5291-2524 eller Swish 123 528 12 33. Ange namn, adress, epost och telefonnummer på betalningen. Medlemmar som inträder efter halvårsskiftet betalar halv medlemsavgift. Studerandemedlemskap kostar 200:-. Två medlemmar i samma familj blir familjemedlemmar för 900:-. Vill du stödja klubben så kostar stödmedlemskap 200:-.

Medlemskort delas ut under klubbmötena under våren, eller skickas per post innan höstterminen börjar.

Medlemsavgiften är till för att täcka klubbens kostnader, som till största delen består av lokalhyran.

Om Lokalen

Vår klubblokal är belägen i Folktandvårdens källare i Ängelholm. Lokalen har ingen egen adress, men ingång är från Nytorgsgatan. Ring på klockan på grinden. Nyckel kan i mån av tillgång kvitteras ut mot en deposition á 300:-. Nycklarna och depositionen hanteras av kassören (se kontaktlistan).

Lokalen städas inte regelbundet, men grundprincipen är att varje medlem städar efter sig, dvs diskar sin kaffekopp etc. Under våren har vi alltid en gemensam städdag under en lördag då vi städar lokalen lite mer grundligt.

Lokalen består av en mötes- / utställningslokal med pentry, ett arbetsrum och ett mörkrum. Iarbetsrummet finns bl.a. en passepartoutskärare som är fritt fram för medlemmarna att använda. Klubben står för knivblad, medlemmarna står själv för sina passepartout-kartonger. För att använda passepartout-skäraren bör du veta hur den fungerar! Är du osäker, kontakta någon i styrelsen.

Är du intresserad av / har frågor kring att använda mörkrummet, kontakta mörkrumsansvarig Per Chriveus.

Våra klubbmöten

Våra möten äger normalt rum i klubblokalen onsdagar klockan 19 under vår- och höstsäsongen, som är från mitten av januari till mitten av juni resp. mitten av augusti till mitten av december.

Varje möte inleds med aktuell klubbinfo och ungefär i mitten av mötet är det fikapaus, under vilken klubben bjuder på kaffe och ibland enklare fika. Pentryt är utrustat med kyl / frys, mikrovågsugn och vattenkokare. Tépåsar finns.. Såvida inget annat anges i programmet, kan du alltid ta med bilder som du vill visa eller diskutera. Om kvällen har ett tema inleds mötet med detta, och efter kaffet blir det tid för övriga bilder. Om inget annat anges så är alla typer av bilder är välkomna – såväl dina egna som andras, och digitala, påsikt och dia. Ta med hur många bilder du vill, moderatorn avgör hur många som hinner visas. Tänker du ta med något som tar längre tid än 15 min att avhandla, anmäl gärna det veckan innan så det kan planeras in i programmet.

För exakt mötesinnehåll, se vidare på hemsidan resp. mailutskick! Eftersom vi ständigt anpassar verksamheten till hur verkligheten ser ut förekommer det då och då att vi ändrar i programmet. I så fall anslår vi det om möjligt på klubbkväll, Facebook, mail och hemsidan!

Har du ett eget specialområde inom foto (detta kan gälla både teknik och motivområde) som du jobbar med, så vill vi uppmnuntra dig till att dela med dig till andra medlemmar, gärna genom att hålla i hela eller delar av ett mötet där vi fördjupar oss i ditt ämne. Vi tar tacksamt emot förslag på sådana mötesämnen!

FK Kamera digitalt

Vi finns på http://www.fkkamera.com. På sajten finns bl.a. aktuellt program och galleri med medlemsbilder. Det är frivilligt att lägga upp sig som medlem på sajten. Pga. personuppgiftslagen kan vi inte publicera en komplett medlemslista på webben. Är man intresserad av att få en profil för att kunna lägga upp bilder och kontaktinfo (som man själv väljer hur mycket man vill visa av) så hör man av sig till Per Andersson på mail! Angående bilduppladdning på sajten, så finns det en begränsning hos webhotellet som gör att det inte går att ladda upp hur stora bilder som helst, så säkrast är att inte försöka ladda upp bilder i maximal upplösning (vidare skalas bilder automatiskt ner till max 600x600 pixlar).

Vi finns även som grupp på Facebook https://www.facebook.com/groups/35226171939/. Eftersom Facebook är ett lättanvänt verktyg för att snabbt sprida klubbinformation så vill vi gärna pusha för att man deltar i gruppen. Det förekommer att klubbmedlemmar under egen regi bjuder in till fotoutflykter och andra händelser i Facebook-gruppen. Sådana initiativ uppskattas alltid och vi vill uppmuntra till detta!

Vi sprider även klubbinfo per mail så länge det behövs för att nå alla medlemmar.

Tävlingsverksamhet

Det finns en del olika tävlingsmöjligheter för medlemmar i FK Kamera. Dels anordnar RSF (Riksförbundet Svensk Fotografi, i vilken FK Kamera är medlem) årligen en tävling bland sveriges fotoklubbar, den s.k. Riksfotoutställningen med inlämning i slutet av januari och med utställning i maj. Utöver den finns också många andra tävlingar att delta i både nationellt och internationellt.

Gemensamt för dessa externa tävlingar är att de oftast består av ett flertal klasser som kan baseras på dels medium och dels om bilderna tävlar som enstaka bilder eller som kollektion (ett antal bilder som bedöms som en helhet). Se aktuella regler för resp. tävling då dessa varierar!

FK Kamera anordnar även egna interna tävlingar.

Undrar du något om tävlingar, kontakta tävlingsledaren.

Om bilddiskussioner

Under bildkvällarna när vi diskuterar bilder och ger bildkritik utgår vi från denna checklista för att prata om den enskilda bilden:

  1. Form - Det estetiska i bilden, komposition och färg etc.
  2. Innehåll - Vad är bildens innehåll?
  3. Budskap - Har bilden något budskap?

Det är naturligtvis väldigt olika från bild till bild vilka och i vilken grad dessa punkter är tillämpliga. För att underlätta diskussionen ser vi gärna att fotografen presenterar sitt syfte med bilden och varför den tagits med. Självklart kan man avstå från detta ifall man vill undersöka t.ex. hur publiken initialt reagerar på en bild (t.ex. om man skrattar åt en avsedd humorbild etc.). Vill maninte få kritik utan bara visa en bild så går det bra om man är tydlig med detta!

Slutligen!

Tänk på att föreningen består av sina medlemmar, såväl gamla som nya. Bland gamla medlemmar kan det gärna bli en viss jargong som kan upplevas som hård, men som beror på att man känner varandra väl. Tänk på att många gamla medlemmar är vana vid att hantera även hård bildkritik. En del uppskattar det t.o.m!

Det kan upplevas som svårt för en ny medlem att bli en del av gänget. Det är allas ansvar att den processen underlättas. Vi i styrelsen är inte mer än människor som valt att lägga vår fritid ideelt för klubben, och vi ber om förståelse att det inom styrelsen finns skillnader i hur vana vi är med föreningsarbete. Vi vill därför be alla medlemmarna att vara tydliga med vad dom vill uppnå med medlemskapet. Har du frågor eller synpunkter så delge hellre oss dessa än att låta bli!

Styrelsemedlemmar

En kontaklista över styrelsen hittar du här.

 

Historik

Fotoklubben Kamera bildades våren 1975 av Börje Korn som lyckades få fem elever från en fotokurs intresserade. Fastighetskontoret i Ängelholm ordnade en klubblokal i Margretetorps gamla folkskola och det första mötet hölls i maj 1975.

"Idén till att bilda en klubb fick jag när jag höll en fotokurs hemma i Ugglehult. Varför kunde detta inte bli stommen till en förening? Första steget var att besöka fastighets-kontoret och ordna en lokal. Det gick över förväntan lätt."

 

Den 18 december 1997 drabbades Margretetorps skola av brand, vi blev husvilla och mycket av utrustningen i klubblokalerna förstördes. Under våren 1999 iordningställde kommunen källarplanet i Skörpinge gamla skola åt oss där vi fick mycket ändamålsenliga lokaler med bland annat utställningslokal och stort mörkrum.

Sedan 2010 hyr vi en lokal som ligger mer centralt i Ängelholm, vid Nya Torg. Där har vi förutom möteslokal/galleri, även välutrustade arbetsrum och mörkrum.

 

Sedan starten har alltså mycket skett. Medlemsantalet är nu runt 50 och klubben är mycket aktiv. Fotoklubben har möten minst en gång i veckan och sysslar med det mesta inom foto. Vi deltar i tävlingar, ordnar kurser, har utbyte med andra fotoklubbar, gör utflykter, studiebesök, bildvisningar för allmänheten, utställningar mm. Klubben producerade år 2000-2002 en Ängelholmsalmanacka med bilder från Ängelholmstrakten. Under hösten 2000 startade klubben Galleri Kamera. Galleriet som finns i klubblokalen är öppet för allmänheten och har nya fotoutställningar flera gånger per år.

Bli medlem

Kontakta gärna någon medlem eller dyk upp på ett av våra onsdagsmöten. (Mötesprogram och karta hittar du i kalendern.)

 

 

Jan Hallberg in action under 2008 års upplaga av Sandöträffen.

 

Bengt Persson, Magnus Lindholm och Per Chriveus i samspråk under den mycket uppskattade kursen i gummitryck som Bengt gav på plats i vår lokal 24-25 nov 2007.

 

Börje Korn tillsammans med sin fru Saga som var aktiv i klubben som kassör.

 

Utställning på sparbanken i Hjärnarp vid 10-års jubileet 1985

 

På fotots dag, 30 sept. 1989 ordnade FK Kamera en utställning tillsammans med Ängelholms Fotoklubb. Bilder visades i lokaler vid stortorget som tidigare inhyste Anderbergs Möbler

© 2008-2019 FK Kamera | Kontakta oss | Fk Kamera på Facebook | BG: 5291-2524 Swish: 123 528 12 33